Quan Santa Coloma de Gramenet encara era, tan sols, un poblet de la rodalia de Barcelona, on residien els senyors de casa bona durant la temporada estival, consagraren el setembre de 1915 l’encara avui imponent Església Major. Amb motiu d’aquesta efemèride una de les famílies barcelonines més habituals, els Tusell, van decidir regalar al poble quatre nans. D’aquestes figures, que van quedar calcinades durant la Guerra Civil, només hem llegat unes poques imatges que ens desvelen la semblança fisonòmica amb les d’altres poblacions com Berga. Aquesta és la primera referència que es té d’imatgeria festiva a la nostra ciutat.
Durant la dècada dels quaranta i els cinquanta va ser usual, a Santa Coloma, llogar per les dates festives més assenyalades gegants i capgrossos. Malgrat la presència d’aquestes imatges a la nostra localitat al llarg dels anys, sempre havien sigut manllevades, mai pròpies. No va ser fins al 1960, quan l’Ajuntament, per la continuada insistència del músic a i folklorista local Joan Parió, decidí adquirir una parella de gegants, sis capgrossos i dos «cabecuerpos» a la mítica botiga barcelonina «El Ingenio». Els gegants representen dos reis i l’escultura dels gegants és obra de Lluís Sabadell Tots ells són figures de sèrie, fet que ens permet trobar desenes de gegants i capgrossos com els de Santa Coloma arreu del país.
Tot el conjunt d’imatgeria va recórrer els carrers de Santa Coloma ballats pels escombriaires de la ciutat, liderats per en Pere Roig. Els gegants se’ls va començar a conèixer popularment com Quimet i Colometa. Al cap de pocs anys, per la poca habilitat dels balladors, així com per alguns accidents que s’havien anat donant, les figures van quedar arraconades al fons d’un magatzem, agafant pols dia rere dia.