Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma

La Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet es va fundar l’any 1981, agafant el relleu dels antics geganters que havien existit ja a la població. Els antecessors eren un grup d’escombraires del municipi, capitanejats pel Pere Roig, persona que va estar molt vinculada a la cultura popular colomenca durant la primera meitat del segle XX. Malauradament aquest cos de portadors va tenir una curta durada i els gegants de Santa Coloma, aleshores els vells, van quedar arraconats al magatzem de la guàrdia urbana. 

Durant la transició democràtica, en ple creixement del moviment associatiu, la regidoria de cultura de l’Ajuntament va creure convenient recuperar els gegants i crear un grup estable de geganteres i geganters que se’n fes càrrec de les figures. Per aquesta tasca, van contactar amb en Pere Rovira, cap de colla dels Castellers de Barcelona. Aquets, els hi va parlar d’un grup de joves de Santa Coloma que anaven a les diades castelleres amb ells i va proposar que pot ser era bona idea involucrar-los. Finalment, aquest grup de joves, tots entre els 14 i 19 anys, van constituir l’actual Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet.

Els geganters de Terrassa, amb en Jan Grau al capdavant, van ser qui van ensenyar als principiants geganters de Santa Coloma a fer ballar gegants durant l’estiu i la tardor de 1981 fins que la colla va estar preparada per fer la seva primera sortida. 

La primera sortida va tenir lloc el dia 31 de desembre de 1981, dia de la patrona de la nostra ciutat. Des de llavors la colla ha seguit el seu camí fins a l’actualitat. 

A dia d’avui l’associació està integrada per una seixantena de persones de totes les edats, on predomina la gent jove amb ganes de tirar endavant projectes de cultura popular i tradicional catalana de tota mena. 

Actualment la colla vetlla per la comparsa vella de gegants i capgrossos, la comparsa nova de gegants i capgrossos, la gegantona Paula i la comparsa de capgrossos planetes de la Cavalcada de Reis. La seva funció principal és fer ballar els gegants i capgrossos amb la major dignitat possible i aportar la participació idònia de la imatgeria festiva al cicle festiu de la ciutat.